آنچه مسلم است عشق و علاقه واقعی ، یا خصومت و دشمنی با شناخت نسبت به طرف مقابل بوجود می آید . زمانی که شخصی را نمی شناسیم نسبت به او بی تفاوتیم اما بعد از شناختی هر چند نسبی از او ، نوع برخورد و ارتباط ما با توجه به همین شناخت صورت می گیرد .
حال ما مسلمانان که معتقد به خدای یگانه هستیم ، نوع عبادت و بندگی ما نشان دهنده میزان شناخت ما نسبت به پروردگار عالمیان می باشد . هر چه خالق خویش را بهتر بشناسیم عبادت و خلوص نیتمان نیز بیشتر ، زیباتر و دل نشین تر خواهد بود . لازمه شناخت نیز مطالعه و تحقیق و تفحص و تفکر است .
مادامی که ما نسبت به عبادات کم توجه و سهل انگار هستیم ، آن را از روی نوعی اجبار و یا فقط رفع تکلیف می پنداریم ، واضح است که نه تنها هیچ لذتی در اعمال مان وجود ندارد بلکه برایم رنج آور کسالت وار است و این بدان معناست که ما از اسرار و حکمت تکالیف الهی و عبادات بی خبریم .
همه این بی توجهی ها و بی خبری ها بر اثر نا آگاهی و سوق امیال و خواهش های نفسانی به مادیات است . هرچه به طرف مادیات حرکت کنیم بالطبع از این سو از معنویات دور خواهیم شد .
بنابر این هنگامی که دانستیم طاعات و عبادات چه تاثیر نیک و شگرفی در زندگی دنیوی و اخروی مان خواهد داشت ، با رضایت قلبی و اشتیاق بیشتری در انجام آن اهتمام ورزیده و آنگاه لذت عبادت به معنی واقعی کلمه خواهد رسید .در اینجا به ذکر چند مورد از اسرار و شگفتی ها با توجه به موضوع بسنده می کنم .
اسرار وضو
رسول خدا (ص) فرمودند : کسی که دست او به آب می رسد شیطان از او دور می شود و چون صورت را می شوید حق تعالی روی او را سفید و نورانی می کند، چون دستها را می شوید حق تعالی غل و زنجیر که بر دستهای گنهکاران خواهد گذاشت بر دست های او حرام می گرداند .چون مسح سر می کشد حق تعالی گناهان را از او دور می گرداند و چون پاها را مسحمی کند حق تعالی او را بر صراط می گذراند ، در روزی که قدمها در صراط بلغزد و به جهنم افتد (شرح من لا یحضرالفقیه باب علت وضو ص 146)
فضیلت دعاهای وضو
حضرت امیرالمومنین علی (ع) روزی با فرزندش محمد حنفیه نشسته بود ، در موقع نماز فرمود : ای محمد ظرفی آب برای من بیاور تا برای نماز وضو سازم . محمد ظرف آبی آورد و آن بزرگوار وضو گرفت و دعاهای وضو را خواند ، سپس فرمود : ای محمد هر کس همانند من وضو بگیرد و مثل من بگوید ف خدای تبارک و تعالی از هر قطره ای از قطرات آب وضوی او فرشته ای بیافریند که تقدیس و تسبیح و تکبیر او گوید ، و خداوند متعال ثواب و پاداش همه آنها را تا روز قیامت برای او خواهد نوشت . (شرح من لا یحضرالفقیه ج1ص 78)
ثواب کسی که با اذان و اقامه نماز بخواند
مفضل بن عمر از حصرت امام صادق(ع) روایت می کند که آن حضرت فرمودند : هرکس با اذان و اقامه به نماز بایستد دو صف از فرشتگان پشت سر او نماز می خوانند . هرکس با اقامه تنها به نماز بایستد یک صف از ملائکه به او اقتدا می کنند . راوی می گوید : پرسیدم مقدار و اندازه هر صف چقدر است ؟ حضرت فرمودند : کمتر آن از مغرب تا مشرق و بیشتر آن ما بین آسمان و زمین است .(صواب الاعمال ص 79)
اهمیت نماز
امام صادق(ع) از پدران بزرگوار خود از امام علی(ع) نقل می کند : اگر نمازگزار بداند که چقدر پرتو انوار جلال الهی فراگیر اوست سر از سجده نماز بلند نمی کند .(آثارالصادقین ج11 ص93)
رسول اکرم (ص) فرمودند : روز قیامت اول چیزی که از انسان سوال می کنند نماز است و فرمودند : ان قبلت قبل ما سواها و ان ردت رد ما سواها(اگر نماز پذیرفته شد هر آنچه جز آن است پذیرفته خواهد شد و اکر نماز رد شد هر آنچه جز آن است رد خواهد شد)(آداب الصلاة ص10)
روایات و احادیث بسیاراند و نمی توان همه را ذکر کرد اما مهم این است که ما عبادات خود را خاشعانه و خاضعانه و با حضور قلب انجام دهیم .انشاءالله من بعد به عبادات خود رنگ و بوئی تازه دهیم و هنگام راز و نیاز با خداوند حکیم و عزیز و مهربان با تمام وجود لذتی از آن برگیریم که بسی بالاتر و زیباتر از لذایذ دنیای است .
اسرار نماز در کلام امیر مومنان علی علیه السلام
کیفیت وضو و دعاهای هنگام وضو
آداب و مستحبات نماز